Ce este reimportul de medicamente! De ce sunt mai ieftine aceste produse!

Daca citesti blogul meu, ai observat ca de multe ori folosesc termenul de "reimport" in cazul medicamentelor.
In primul rand vreau sa subliniez faptul ca medicamentele reimportate NU sunt contrafacute sau false! Ele sunt produse originale!

In acest articol voi incerca sa iti explic ce inseamna acest lucru si de ce sunt mai ieftine aceste produse.

Sa luam un exemplu:

Compania X produce medicamentul Y. Compania X introduce in diferite tari medicamentul la diferite preturi, astfel incat sa isi permita oamenii din acea tara sa cumpere acel produs. (desigur mai exista si alte aspecte gen taxe, costuri logistice, salarium minim pe economie etc.)

Deci, revenim, compania X introduce medicamentul Y in Germania la pretul de 50 Euro si in Ungaria sa zicem la pretul de 10 Euro (ca si in cazul Astoninului sau Madoparului).

Aici intervin "bisnitarii" si anume compania Z (care este o companie medicala si are atorizatie de ex: EMRA, ORI pharma etc) si aduce medicamentul Y din Ungaria, punandu-l pe piata din Germania la pretul de 35 de euro, astfel sa il dea mai ieftin si sa aiba si castig.

Acest lucru este perfect legal. Compania Z nu trebuie decat sa asigure traducerea textelor de pe cutia produsului precum si prospectul.
Dupa experienta mea se pot lua fara probleme produse reimportate fiindca sunt in proportie de 100% produse originale si nu difera cu absolut nimic produsul vandut direct de compania X cu cel reimportat de Z (pana la urma producatorul este unul singur...compania X)

Cand este vorba de tablete, capsule sau injectii ce nu necesita conditii speciale atunci pentru a intra mai ieftin in posesia produsului merita sa cumparati un produs reimportant. Mai greu de decis este cand este vorba de un vaccin ce trebuie tinut la rece (temperatura intre 2-8 celsius) fiindca atunci se merge mai mult pe increderea in compania Z ca a tinut vaccinul in conditii ideale.

Companiile ce se ocupa cu reimport nu se preocupa prea mult (cam in 90% dintre cazuri) cu schimbarea cutiei in care produsul se afla, ci simplu lipesc pe el o matrita in limba tarii in care o pune pe piata si schimba prospectul medical din interior cutiei.
Din produsele reimportate am lucrat foarte mult cu cele de la compania EMRA, KOHL si ORIFARM si in toti acesti ani nu am avut nici o sesizare din partea vreunui pacient.

Sa luam de exemplu crema Efudix produsa de MEDAP :

Click pentru marire imagine