Zona Zoster - cum putem trece peste durerile insuportabile.




Daca citesti acest articol inseamna ca in mare parte sti ce inseamna herpesul Zoster. De aceea am sa sar peste simptomele cu care probabil ai facut cunostinta pe „propria piele” sau de la altii.

 
Ce este Zona Zoster:
Cand omul face „varsat de vant”   aka. varicela, inseamna ca tocmai s-a infectat cu un tip de virus herpectic (virusul varicelo-zosterian (VZV)  ce afecteaza radacinile nervoase.  Acest virus, chiar si dupa ce trece varicela, ramane in corp insa inactiv . (Nu trebuie sa iti faci griji fiindca multi avem avest virus in corp).
Ehhh aici vine diferenta… unii sunt mai ghinionisti, unii sunt mai norocosi.

Dupa ani … acest virus se poate reactiva ori de cate ori sistemul imunitar scade, insa de data asta apare in forma herpesului Zoster (zona zoster). De asemenea si herpesul ce apare la buzele tinerilor sunt cauzate de acest virus.
Aceasta Zona Zoster apare mult mult mai des la persoanele in varsta decat la copii, si acesta isi face aparitia ori de cate ori sistemul imunitar al persoanei in cauza se slabeste. (Cauzele care duc la slabirea sistemului imunitar sunt numeroase: stres, consum excesiv de alcool, rani si chiar batranetea in sine. 
Zona Zoster apare doar pe o parte a corpului, cel mai des in zona coastelor  dar cateodata si in  alte parti (cap, torace, zona lombofemurala- pe traiectul unui nerv)

Ce trebuie sa sti despre acest virus:
Acest virus se transmite: infectia cu VZV apare prin tractul respirator. Cel mai obisnuit mod de transmitere a VZV este de la o persoana la alta prin secretiile tractului respirator infectat.(sarut, sex)  In aer virusul nu rezista prea mult,  de aceea nu trebuie sa iti fie frica sa stai intr-o incapere cu o persoana infectata, atata timp cat nu o saruti, atingi sau dormiti impreuna. Acesta se poate transmite prin atingeri, folosirea comuna a unei lenjerii de pat, folosirea unor haine a unei persoane infectate ce nu au fost spalate corespunzator.

Se poate preveni:
In cazul in care o persoana care a luat virsului de la o persoana bolnava, afectata cu Zona Zoster, in prima faza va face varsat de vant.
 Vaccinul anti-varicela (Varivax sau Varilrix), vaccinul combinat rujeola-oreion-rubeola-varicela (MMRV) (Priorix Tetra) si vaccinul anti herpes zoster (Zostavax) sunt cele ce contin varicela.
Pentru persoanele adulte ce nu au avut "varsat de vant" sau Zona Zoster se recomanda vaccinul Zostavax.

Vaccinul anti-herpes zoster
In mai 2006, FDA a aprobat vaccinul anti-herpes zoster (Zostavax, Merck) pentru a fi utilizat la persoanele cu varsta de peste 60 de ani. Vaccinul contine acelasi virus varicelo-zosterian Oka/Merck utilizat la vaccinurile anti-varicela si MMRV, dar la un titru mult mai ridicat (un minim de 19.400 UFC fata de 1.350 UFC din vaccinul anti-varicela).
Primul test clinic pentru vaccinul anti-zoster a inclus peste 38.000 de adulti cu varsta intre 60-80 de ani fara istoric de zona Zoster. Participantii au fost monitorizati in medie timp de 3,1 ani dupa prima doza de vaccin. In comparatie cu grupa placebo, grupa de vaccin a avut cu 51% mai putine episoade de zoster. Eficacitatea a fost cel mai ridicata la persoanele cu varsta intre 60-69 de ani (64%) si a scazut odata cu inaintarea in varsta.
Majoritatea persoanelor care au avut zona zoster nu vor mai face boala, dar exista si persoane la care boala reapare.
Si totusi, daca deja ai Zona Zoster:
Durerea apare de obicei cu 1-3 zile inaintea eruptiei. Intre 3 si 5 zile apar veziculele cu lichid care se sparg si se acopera cu o crusta. Vindecarea completa dureaza intre 2 si 4 saptamani dar pot ramane cicatrici permanente.
Totusi se poate face ceva pentru a scapa cat mai repede de acest chin:
-medicatie antivirala, cele ce se termina cu „clovir” precum: aciclovir, famciclovir, valaciclovir, care reduc durerea si perioada de boala. Cel mai des este folosit Aciclovir, probabil e si cel mai eficient .
Personal recomand ca atunci cand suferiti de Zona Zoster sa luati aciclovir si sub forma de tablete dar si sub forma de crema. (eventual daca se poate si sub forma de injectie Zovirax -nu prea se mai gaseste). Cel mai bine este cand ataci virusul din 2 directii.
- pentru a scapa de durere se poate lua ibuprofen.
- daca durerile sunt insuportabile si nu va permit sa dormiti, puteti sa folositi e crema sau plasturi cu Lidocaina (Crema sau plasturi EMLA).  Acestea vor amorti total zona unsa. (Crema se foloseste de obicei pentru chirurgie locala, injectii, tatuat fara durere si este foarte buna).
- de asemenea unguentele ce contin corticosteroizi sunt bine venite si vor ajuta sa treceti cat mai repede  de aceasta perioada) Uneori, dacă exista inflamaţie, poate fi prescris medicamente anti-inflamatorii, cum ar fi corticosteroizi (de exemplu, Prednisolon sau Neobacin). 

Deci:
Daca nu ai avut Zoster si esti deja adult  fa Zostavax-ul daca ai pe cineva langa tine care are Zona Zoster.
Daca ai zona zoster:
Aciclovir  - tablete si unguent  + ibuprofen si crema EMLA ce va fi folosita in timpul durerilor + o crema cu corticosteroizi  + multa rabdare.  

Tot despre Zona Zoster va recomand sa cititi si acest articol: