Lidocaina – celebra anestezie locala. De la medicina la frumusete si sex!



Lidocaina  (cunoscuta si sub numele de xilina mai ales in randul stomatologilor) este cel mai utilizat anestezic local din lume. Acesta se gaseste sub diferite forme: fiole, creme, spray-uri etc. …si de aici incepe o adevarata poveste:

-          fiolele, acestea se folosesc foarte des  in chirurgie locala (cand este nevoie de taiarea pielii , negi, alunite, diferite umflaturi etc.) de asemenea si in stomatologie este cel mai des folosit anestezic. 

-          crema se foloseste de asemenea  pentru anestezie dar aici deja este vorba de partea superioara a pielii. Este foarte folosita inaintea administrarii injectilor dureroase (mai ales la copii), a introducerii cateterelor, in atenuarea durerilor insuportabile din Zona Zoster sau alte boli ale pielii,  dar si in scopuri cosmetice : injectii cu botox, anestezierea inaintea tatuajelor, epilare (sprancene, subsiori, zona inghinala), percinguri, cercei la copii mici etc.

-          Plasturii de asemenea sunt pentru acelasi  lucru ca si crema insa sunt mult  mai populari cand vine vorba de injectii administrate bebelusilor.

-          spray-ul cu lidocaina este de asemenea anestezic, acesta este folosit de la aplicarea in gura pe maseaua dureroasa , pana la aplicarea pe capul penisului :D (pentru cei ce sufera de ejaculare precoce). Odata cu aplicarea lui pe organ acesta anesteziaza „capul” facandu-l mai putin sensibil.

„Legenda spune ca si prezervativele Durex Performance si Lifestyle Endurance au putina lidocaina in ele pentru acelasi efect” , parerea mea e ca e mai mult placebo. "

Utilizat in anestezia pe traiectul unui nerv sau anestezie prin infiltrație locală. Acțiunea analgezică se instalează la 2-5 minute după administrare și are o durată de 1,5 ore pana la 2 ore din care 20- 45 minute in intensitate maxima. Acționează și asupra mucoaselor, de aceea este folosit sub formă de spray-uri sau alifii înainte de intubare. Se mai poate folosi în doze mici sub formă de tablete pentru combaterea tusei, este folosit pe scară largă în stomatologie. 




Cremele cu lidocaina, spray-urile si plasturii nu necesita reteta (crema: https://www.medizinfuchs.de/?params%5Bsearch%5D=Emla&params%5Bsearch_cat%5D=1) in schimb cand este vorba de solutie injectabila, reteta este indispensabila.