1) Cand ai un traumatism, te-ai lovit la nas, sau ai fost lovit de ceva sau cineva. Nu-ti fa grij, apasa nara si iti va trece imediat , daca nu vrea sa se opreasca du-te la medic. Nu te speria fiindca omul are cam 5-6 L de sange in el...deci chiar daca iti curge o jumatate de L inca esti inca in siguranta. Dar nu iti curge atata, te asigur eu!
De cele mai multe ori el este idiopatic.Adica nu i se gaseste cauza.Si sint destui care au aceast aproblema de ani de zile,se cauta pe la toti doctorii posibili,primesc diagnostice gramada (vase subtiri,infectii,etc) si cu tot tratamentul continua sa se repete.
O alta cauza,destul de frecventa,este hipertensiunea arteriala.Asa cum am scris si la hemoragia oculara,e o mare sansa:vasul care ti s-a rupt la nas putea sa fie pe creier,iar urmarile …Deci e timpul sa urmezi un tratament serios pentru hipertensiune,poate nu vei mai avea acelasi noroc data viitoare.
Multi au hemoragii nazale dupa viroze respiratorii.Ai fost racit,ti-a curs nasul o saptamina si deodata-singe.Nu e o problema:orice viroza poate sa aibe ca rezultat o subtiere a pielii din interiorul nasului…si o mica singerare e fireasca la un traumatism minor (chiar suflatul nasului)
De asemenea anumiti hormoni feminini prin efectele lor asupra mucoasei nazale pot favoriza singerarile pe nas in timpul menstruatiei si al sarcinii.Atentie insa in cazul sarcini sa nu fie cumva vorba si de o crestere a tensiunii.
Pentru a vedea care e tratamentul IMEDIAT al epistaxisului,am sa pun o poza pe care se vede septul nazal privit din lateral.Cele mai multa hemoragii nazale (cam 90%) se produc prin ruperea unui vas situat in acea zona incercuita ce se afla in partea dinainte a septului.
Pentru a opri hemoragia trebuie sa apesi cu degetul pe nara din care iti curge singe,dinspre lateral,asa incit sa comprimi zona respectiva.Prin apasare hemoragia se opreste de cele mai multe ori.E exact zona rosie din poza de mai jos.
Daca hemoragia nazala se repeta sau e o cantitate mai mare du-te la orelist.Sint cauze tratabile de epistaxis (deviatie de sept, polipi) sau boli generale (tulburari de coagulare) sau locale (cancer) grave, care necesita un tratamnet urgent.Mai sus am enumerat doar cauzele cele mai frecvente.