Anxietate, depresie, atacuri de panica...si frustrarea si stresul lumii moderne.


Azi am primit o intrebare in privat si m-am gandit sa scriu cateva randuri, sper sa cititi aceste randuri fiindca mi-am sacrificat timpul pentru a oferi cateva ganduri:
Anxietatea, depresia si atacurile de panica au la baza un lucru comun si anume lipsa producerii unei cantitati suficiente de serotonina.
Aceste 3 stari nu sunt singurele pe care lipsa de serotonina le poate produce…si veti vedea mai jos unde vreau sa ajung cu asta:

Probabil ati citit si voi pe internet ca „atacurile de panica si anxietatea” sunt bolile lumii moderne, si ca inainte nu existau sau existau doar in cote fine.


Lumea veche: De ce nu exista anxietatea si atacuri de panica?
Si acum intervine o intrebare: Cum era in trecut cu „serotonina” asta ?
Nu voi vorbi de  barbatii ce veneau din razboare cu creierul piure de la traume sau femeile care erau violate in timpul razboaielor si se imbolnaveau „de inima rea”, sau de alte depresii rezultate ale unor traume. Voi vorbi despre frustrare.

Atunci, in vremuri de demult frustrarea era mai accentuata in randul barbatilor decat in randul femeilor, era normal ca sa fie un mic concurs intre ei desi per total toata lumea era saraca, nu existau diferente financiare foarte mari intre ei. In acele timpuri, foarte putini barbati cadeau in depresie, lipsa lor de serotonina se ineca in alcoolism si agresivitate. (celalalte forme ale lipsei de serotonina dupa cum am precizat ca exista mai sus).
Asa face ca in trecut cam fiecare al 2-lea sau al treilea barbat sa fie alcoolist sau sa isi bata nevasta, toate acestea fiind rezultate ale unor probleme de frustrare interioara.
Deci completam lista: lipsa de serotonina se exteriorizeaza prin: depresie, atacuri de panica, anxietate, dependente, agresivitate.
Tot in acele vremuri de mai demult, femeile erau cele ce se imbolnaveau de „inima rea” si anume depresie. Cu siguranta parintii vostrii va pot spune cazuri.
Avand o viata simpla si usor de „intuit”, fara prea multe schimbari radicale in timp scurt, sau fara prea multe nesigurante anxietate si atacurile de panica isi faceau extrem de rar aparitia in randul lor.
De asemenea lipsa informatiei le faceau sa nu se axeze prea mult pe boli, de aceea nici nu prea isi inchipuiau simptome, pentru ca nu le stiau, toate informatiile veneau in proportie de 100% de la doctor, acel doctor ce le VERIFICA simptomele si le spunea boala… si nu le spunea „vezi ca daca ai boala asta, mai trebuie sa simti si asta, si asta etc.”

Lumea noua: Apar anxietatea si atacurile de panica!
Dupa cum am spus, lumea noua se diferentiaza de lumea veche deoarece apar mai multe schimbari printre care:
-          -Informatia, ce nu intotdeauna este un lucru bun… lasati bolile in seama medicului, nu va puneti voi diagnosticul, nu va inchipuiti simptome
-          -Viteza la care se schimba lucrurile: traim intr-un continuu stres, trebuie sa facem fata financiar, sa ne platim facturi, sa ne administram timpul, sa ne administram timpul liber, sa facem prea multe compromisuri, sa luam in spate mai mult decat putem duce, sa ne bagam in prea multe responstabilitati etc.
-          -Frustrarea moderna: diferenta financiara intre oameni a crescut foarte mult, iar noi am inceput sa uitam ca suntem oameni diferiti si incercam sa ne comparam din ce in ce mai mult cu altii, sa ii urmarim pe facebook, pe instagram, sa ii si invidiem, fara sa constientizam ca si ei, la fel ca si noi nu punem pe retelele de socializare DOAR lucrurile pozitive, si o facem atat de obsesiv, incat uitam scopul vietii, am devenit dependent de recunoasterea unor oameni ce defapt NU CONTEAZA pentru noi, ci doar sunt ca niste competitori pentru noi.
-          -Lipsa sinceritatii si a increderii: Gasim tot mai greu oameni pe care ne putem baza, ne este frica sa fim sinceri pentru a nu deveni prea slabi, ne este frica sa traim asa cum vrem, ne este frica sa ne expunem, nu facem ceea ce vrem din cauza fricii de a fi contestat, cu alte cuvinte traim viata pe care altii ne-o vor. De exemplu: vrei sa pictezi… dar iti este frica sa te apuci fiindca cei din jur vor rade de tine, vrei sa fotografiezi …dar nu te apuci pentru ca sti ca sunt multi care au aparate mai profesionale ca tine si nu vrei sa fi unul „mediocru”… De ce … singurul om care conteaza si pentru cine conteaza esti TU. Motto: Singurul om de care ai nevoie ca sa fi fericit …esti TU.

Lista ar putea continua … insa probabil nu sunt atat de destept sa le descopar pe toate… nici nu trebuie …
Sfatul meu e sa va priviti in oglinda si sa incercati sa va acceptati asa cum sunteti, cu bune cu rele, suntem oameni, suntem diferiti, in ceva suntem mai buni ca altii, in altceva mai putini buni… nu putem fi perfecti…si nici nu trebuie sa fim. 










Schimbarea film complet: