Condamnati la boala ! Sunt genele de vina?

Nu de mult un cunoscut de-al meu a murit din cauza cirozei, un altul de cancer ... in ambele cazuri am auzit aceleasi lucruri: "Pai la el toti in familie au murit de ciroza!" "O gramada au avut cancer din familie!" Oare suntem toti condamnati sa avem cate o boala ?

Raspunsul este: DA si totodata NU !  Hai sa vedem de ce.

 "Gena reprezintă un segment al moleculei ADN despre care se poate spune că “dirijează” realizarea a ceva prin intermediul unor instrucțiuni de producere a anumitor proteine cu funcții specifice. Și mai exact, că genele reprezintă “rețete” care “instruiesc” celulele unui organism viu cum să producă anumite proteine cu anumite roluri în funcționarea acelui organism. -sursa vorbinddespre.wordpress.com" 

In primul rand trebuie sa batem in cuie doua lucruri importante:
-orice om are gene indiferent ca sunt bune sau rele.
-orice om trebuie sa moara dintr-o anumita cauza. (important e cand si cum).

Intr-adevar mostenim gene de la bunici si parinti, de exemplu in familia mea, pe partea tatalui toti au avut probleme cardiovasculare: bunicu a murit de infarct, tata are un infarct la activ, un unchi are 2 la activ, un unchi a avut AVC si unul are probleme cu bataile inimii. La randul meu de cand ma stiu am hipertensiune minora (intre 140 si 150) la fel ca si tata, precum si o unda T aplatizata  etc.

Genele sunt foarte importante in viata omului, insa nu inseamna ca daca taica'tu a murit de ciroza si tu trebuie sa o ai. Predizpozitia la boala exista, insa boala apare doar in momentul in care alti factori ii permite acest lucru.
Odata cu gene mostenim de la familie si o gramada de obiceiuri proaste + stresul ce face posibil dezvoltarea bolii. Intr-o familie ce se ingrasa usor, toti au aceeasi dieta, toti iubesc cam aceleasi mancaruri grase, de mici sunt invatati "sa termini tot ce e in farfurie" plus alte obiceiuri... astfel normal ca pruncul are sanse extrem de mari sa fie ca parintii si sa traga "la xerox" cam toate problemele de sanatate care au parintii. Subliniez inca odata ca stresul are un rol foarte important in declansarea unor boli ca si: cancer, boli cardiovasculare, ulcer si chiar si obezitate.

Si totusi genele pot fi privite cu ochi buni fiindca ne pot ajuta sa ramanem sanatosi si sa ne lungim viata:
De exemplu daca in familia ta mai toti sunt "slabi de ficat" si ai stramosi ce au facut ciroza, atunci deja sti ca trebuie sa ai grija: sa nu bei mult, sa nu te indopi cu mancare proasta, sa nu iei pastile in exces si sa bei eventual ceaiuri ce curata ficatul sau sa iei produse ce au grija de ficatul tau. La fel si in cazul celalaltor boli.

Si ca o paranteza apropo de gene: Intr-un mic satuc din Italia, numit Limone, exista un grup de oameni ce au mostenit o gena extraordinara (Apolipoprotein A-1 ) de la un stramos. Aceasta gena este o modificare in sange a colesterolului bun (HDL) ce il face foarte puternic, astfel pe sistemul lor cardiovascular nu se depune grasime, lucru ce face aproape imposibil moartea individului din cauza unui infarct sau a unui accident vascular cerebral.
Link-uri despre acest lucru:
http://did-you-know-that.com/the-genetic-mutation-that-protects/
http://www.cbsnews.com/videos/the-gene-from-limone/